Skip to main content

Сімейство восьмізубие


(Octodontidae) *
* Восьлшзубие невелике сімейство кавіоморфних гризунів, що включає 5 пологів і близько 8 видів. Поширені в Південній Америці. У горах зустрічаються до 3500 м, тропічних лісів уникають. За часів Брема обсяг сімейства розумівся ширше, в нього включали кілька інших американських і африканських сімейств.
Чи не особливо численне, але оригінальне сімейство крисообразних гризунів населяє Південну Америку та Африку. Восьмізубие нагадують за формою і забарвленням до деякої міри щурів. Вуха короткі, широкі і покриті рідкісними волоссям, ноги чотирьох- або п'ятипалі, хвіст різної довжини і часто покритий кільцями лусочок, як у справжніх щурів: але цим і вичерпується схожість цих тварин з щурами. Хутро у деяких восьмізубих м'який і красивий, у інших жорстокий і щетинисто і навіть змішаний з окремими, плоскими і поперечно-смугастими голками, а хвіст не тільки покритий волоссям, але навіть іноді пухнастий. Зубна система укладає по чотири, у виняткових випадках за три корінних зуба в кожному ряду, жувальні поверхні їх мають три-чотири емалеві складки на краю. Ці складки утворюють на кожному зубі візерунок, схожий на цифру 8, чому сімейство і отримало назву "восьмізубие".
Восьмізубие живуть в лісах або відкритих місцевостях, одні близько огорож і чагарників, інші на плантаціях уздовж доріг, серед скель, на берегах річок, навіть на березі моря.Найчастіше вони живуть товариствами в викопаних ними підземних норах з численними входами. Деякі з них справжні тварини, що риють, які, подібно до кротам, викидають на поверхню купки виритої землі і майже завжди залишаються під землею, інші тримаються в хащах і майстерно лазять по деревах. Вони працюють здебільшого вночі, лише небагато діяльні і вдень *.
* Одні види активні вночі, інші днем, деякі - цілодобово.
Загалом, вони незграбні я неповороткі, але деякі виявляють дивовижну швидкість в рухах на деревах або під землею. Деякі види - справжні водяні тварини та вміють чудово плавати і пірнати **.
* * У сучасному обсязі серед представників сімейства немає водних і напівводних форм.
Наскільки відомо в даний час, вони не впадають в зимову сплячку, проте деякі з них збирають запаси їжі. З почуттів над усе стоять слух і нюх, зір розвинений лише у небагатьох, а тих, що живуть під землею воно недорозвинено, що й зрозуміло. Їх душевні здібності незначні: лише найбільші і досконалі види виявляють відому тямущість. Неволю переносять досить легко, цікаві, рухливі, вчаться впізнавати тих, хто за ними ходять, і слідувати за ними і приносять задоволення своїм витонченим видом. Розмноження досить значно, так як число дитинчат коливається від 2 до 7, і вони, як і велика частина інших гризунів, метають дитинчат по кілька разів на рік *** і можуть зростати в числі до великих стад, що заподіюють значну шкоду на плантаціях і полях ****.
* * * Протягом року бувають два посліду по два дитинчати, лактація триває близько 2 місяців.
* * * * Харчуються восьмізубие цибулинами, бульбами, пагонами і корою.Істотної шкоди посівам не приносять.
У порівнянні з цими опустошениями та незначна користь, яку вони приносять своїм м'ясом і шкірою, не заслуговує і згадки.
Дегу (Octodon degus) ***** зверху буро-сірого кольору, нерівномірно плямистого, знизу сіро-буро, на грудях і потилиці темніше, біля кореня хвоста світліше, майже білого кольору. Вуха зовні темно-сірі, всередині білі, вуса частиною чорні, переважно білі, хвіст зверху і на кінці чорного кольору, знизу до першої третини довжини світло-сірого. Вся довжина досягає 26 см, з яких трохи більше третини припадає на хвіст.
* * * * * Поширений в прибережних горбистих районах Чилі, піднімаючись в гори до 1200 л /. Веде наземний спосіб життя, активний вдень.
"Дегу, - каже Пеппіг, - належить до самим звичайним тваринам в середній провінції Чилі. Сотні їх населяють огорожі і чагарники, навіть в безпосередній близькості багатолюдних міст вони безбоязно бігають по великих дорогах, сміливо вриваються в сади і поля, де і завдають шкоди безцільним разгризанія рослин і своєю ненажерливістю. Рідко видаляються вони від землі, щоб влізти на нижні гілки кущів, вичікують із зухвалою сміливістю наближення ворогів, але потім в безладді кидаються, піднявши хвіст вгору, в отвори своїх сил ьно розгалужених нір, щоб через кілька миттєвостей знову з'явитися в іншому місці. До вподоби тварина набагато більше схоже на білку, ніж на щура. Воно збирає, не дивлячись на теплий клімат, запаси, але не впадає в зимову сплячку ".


Дегу (Octodon degits)
Час зварювання, тривалість вагітності, а також число дитинчат, мабуть, невідомі, незважаючи на те, що тварина це так звичайно.Можна лише зробити висновок, що дегу здатні сильно розмножуватися. Неволю вони переносять дуже легко і скоро стають зовсім ручними. По відношенню до їжі не виявляється особливої ​​вимогливості, а задовольняються обикновен- ної їжею гризунів. Вони навчаються дізнаватися і відрізняти свого сторожа, точно так, як і інші гризуни подібної величини; не кусаються, але і не відрізняються довірливістю.

Життя тварин. - М.: Державне видавництво географічної літератури. А. Брем. 1958.